donderdag 9 maart 2006

Internationale Vrouwendag, poging 2

Oké, oké. Ik weet heus wel dat internationale vrouwendag eigenlijk een dag is waarop de aandacht gevestigd moet worden op alle vrouwen die slecht worden behandeld. Vrouwen die worden verkracht, vrouwen die niet mogen stemmen, vrouwen die tegen glazen plafonds op knallen. Ik weet ook heus wel dat internationale vrouwendag niet bedoelt is om rijke, verwende en gelukkige studentes in de watten te leggen.

Om het goed te maken met alle vrouwen die het niet zo fijn hebben als ik, hier even een stukje reclame. Wil je echt wat doen voor vrouwen? Teken dan deze petitie van Amnesty International.

6 opmerkingen:

Mariek(e) zei

Zo mag ik het horen!

Anoniem zei

Ach, in Nederland zijn er ook nog zat glazen plafonds, hoor! Dus wat dat betreft mag jij je best wel eens lekker laten verwennen ;)

Groetjes,

Danielle (de vriendin van je neef Boris)

Anoniem zei

Er is wel degelijk sprake van een glazen plafond, want vrouwen worden voor sommige functies nog steeds minder snel aangenomen dan mannen.
Bovendien zijn de salarissen van vrouwen nog steeds lager, én we zijn nog steeds voor een groter gedeelte verantwoordelijk voor het huishouden en zorg voor de kinderen.
De vrouwen zijn wél gaan emanciperen in het bedrijfsleven, nu de mannen nog in het huishouden';)

Anoniem zei

"Er is wel degelijk sprake van een glazen plafond, want vrouwen worden voor sommige functies nog steeds minder snel aangenomen dan mannen."

Tegenstelling: wanneer geselecteerd wordt op werkprestatie, en blijkt dat de man-vrouw verhouding geen 50-50 is, is de selectie desondanks eerlijk omdat de meest geschikte personen de baan krijgen.

Vergelijk het met zware fysieke arbeid zoals steigerbouw; daarvoor zijn meer mannen dan vrouwen geschikt, niet omdat ze man zijn, maar omdat zij gemiddeld sterker zijn.

Zo blijkt ook dat vrouwen terughoudener zijn in het gebruik van informele netwerken, terwijl bij veel hoge bestuurlijke functies deze politiek deel is van de werkprestatie. In andere woorden: mannen maken meer of beter gebruik van de wandelgangen, de golfclub en de Michelinrestaurants om hun relaties te onderhouden, waarvan de werkgever profiteert.

Kortom, het feit dan minder vrouwen de top bereiken an sich betekent niet dat zij oneerlijk behandeld worden.

Alex

Anoniem zei

Het feit dat minder vrouwen de top bereiken betekent inderdaad niet automatisch dat ze oneerlijk behandeld worden, maar hoe zit dat met een lager salaris voor dezelfde functie. In NL zelfs tot gemiddeld 19%! Dat is behoorlijk oneerlijk!

Froukiwi zei

@ Alex: zou het misschien kunnen dat (en ik zeg niet dat het zo IS) het netwerken op de golfclub een typische mannenmethode is, er in het bedrijfsleven vooral mannen zitten, en dat vrouwen DAAROM dus moeilijker binnen komen? Deze vergelijking maakt het misschien duidelijker: iemand die Duits spreekt komt (logischerwijs) moeilijk binnen in een bedrijf waar ze vooral Frans spreken. Maar wat nu als we met zijn allen (overheid, bedrijfsleven, Fransen en Duitsers) eigenlijk vinden dat de Duitsers gelijke kansen moeten hebben in vergelijking met de Fransen, als het gaat om werken Franse bedrijven? Of sterker nog: dat we eigenlijk graag willen dat er meer Duitsters in Franse bedrijven komen werken? Om weer terug naar de m/v discussie te gaan: tegenwoordig zijn velen ervan overtuigd dat een goede m/v mix belangrijk is in een organisatie. ABN Amro organiseert nu bijvoorbeeld speciaal op vrouwen gerichte traineeships, omdat zij graag meer de 'feminiene kant' in hun management willen. Moeten we dan niet met z'n allen zoeken naar nieuwe manieren om die vrouwen te werven en gelijke kansen te bieden, i.p.v. op de golfclub blijven hangen?

@ Danielle: leuk om wat te horen van mijn verre 'familie'!