woensdag 13 juni 2007

Groppen en zien

Stel je voor dat er een dimensie is, een bepaalde eigenschap aan de dingen in de wereld, die je niet kunt waarnemen. Naast zien, horen, ruiken en voelen kun je voorwerpen aan nog een eigenschap herkennen. Stel je voor dat deze manier van waarnemen groppen heet. Stel je voor dat bijna alle mensen kunnen groppen, maar jij niet. Jij bent geboren met een defect grop-zintuig. Je vrienden praten erover: "Wauw, die voetbalwedstrijd gropte echt super!". Jij hebt de voetbalwedstrijd ook gezien, gehoord, geroken, maar je hebt niks gegropt. De extra dimensie die je vrienden waarnemen, bereikt jou niet. Ze proberen je uit te leggen wat het is. Hoe het moet zijn om te groppen. Elk voorwerp heeft een eigen grop. Die grop kan misschien scherp zijn, of lang, of zacht. "Wat een grote grop", hoor je mensen zeggen als jij een auto voorbij ziet rijden, die veel herrie maakt en een beetje stinkt. Wat er aan die auto gropt? Je hebt geen idee.

Dit klinkt misschien nogal idioot. Maar het is minder gek dan het lijkt. Probeer je eens in te leven in bovenstaand gedachtenexperimentje. Ik weet het niet zeker, want ik kan me niet voorstellen hoe het is, maar heel misschien kom je dan een klein beetje in de buurt van hoe het voelt, als je blind bent geboren.


PS: natuurlijk is het nog veel ingewikkelder als je blind bent geboren. Als je dan niet goed uitgropt, voel je zomaar ineens een enorme pijn aan de binnenkant van je linkerteen, omdat die auto zo groot gropte.

2 opmerkingen:

Tim Post zei

... maar is het een nieuw zintuig dan of gewoon een andere toegewezen eigenschap van een voorwerp (zoals 'gewicht')? Ik ben benieuwd wat voor een "neus" je voorstelt bij groppen! Al een idee? ;)

ps. misschien een soort extra voelsprietje aan de zijkant van je hoofd? Of nee, een soort derde oog ... onder je voet? Of nog vager, een extra heeel piep klein wipneusje in je linker oor.

Froukiwi zei

Nee ik dacht meer aan een zintuig. Dat voelsprietje lijkt me wel wat ;)