donderdag 27 september 2007

Kwaad

Het milieu is een hot item. Elke dag verschijnt er wel een berichtje in de krant waarin staat dat de poolkappen sneller smelten dan verwacht, dat een of ander commissie denkt dat het misschien toch meevalt met het milieu, of dat 12% van de Nederlanders bereid is om op zondag de auto te laten staan. In de Spits van woensdag 26 september wordt bijvoorbeeld bericht over jongeren en de mate waarin zij zich zorgen maken over het milieu. Er wordt uitvoerig aandacht besteed aan het onderwerp en een paar pagina's later komt men er zelfs nog eens op terug.

Vervolgens wordt er achterin diezelfde Spits doodleuk een pagina-groot artikel afgedrukt over een reclamestunt van Jägermeister: een rijdende ijsbar. Hoera, wat leuk, een ijsbar! Wat een geweldig concept! Wat een leuk idee! Nederland telt nu echt mee! Jongens en meisjes, kom allemaal een Jägermeister drinken in de ijsbar! De Spits juicht gezellig mee.

Het komt verdomme niet in het lege hoofd van de journalist op om ook maar een enkele kritische vraag te stellen aan de mensen van Jägermeister, zoals hoe al dat ijs koud gehouden wordt, hoeveel stroom dat kost, hoeveel CO2 daarmee ontstaat en of ze er misschien over nadenken hoe ze dat zouden kunnen compenseren. Hoezo, zorgen maken om het milieu, wij?!

Kijk, daar wordt ik nou kwaad van.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Dat is nou precies wat ik dacht toen ik dezelfde spits las!
Wat een sukkels!

Geth zei

Zolang zij er maar geld aan verdienen he ;)

Er stond overigens in de metro diezelfde woensdag iets dergelijks (dat mensen wel om het milieu geven en erover nadenken), maar met de toevoeging dat ze over 't algemeen niet bereid zijn hun dagelijkse gewoonten op te geven die milieuonvriendelijk blijken te zijn.

Mariek(e) zei

Ik stel me dan altijd gerust met het feit dat het nog steeds niet wetenschappelijk is aangetoond dat C02 de aarde opwarmd. De nieuwste inzichten zijn dat CO2 de zonnenvlekken volgt. Dus eerst opwarming, dan CO2, maar dat mag natuurlijk niet gezegd worden nu er hele politieke campagnes mee gefinancieerd worden... Overigens vind een ijsbar ook niet echt nodig.

Froukiwi zei

En dan nog: ook al zou die CO2 uitstoot geen enkel effect hebben op de opwarming van de aarde, ik blijf het ongelofelijk vinden dat mensen zo volstrekt onnadenkend om kunnen gaan met de bronnen van onze lieve moeder aarde.

(amen)

En wat minstens zo ongelofelijk blijft: dat de journalisten die op de voorpagina zo mooi schrijven over het milieu en de bijbehorende statistiekjes, het klaarblijkelijk geen bal kan schelen dat er pagina's verderop juichend een ijsbar wordt aangekondigd...

Maar goed, ik val in herhaling :)

Mariek(e) zei

Argumentatie op basis van autoriteit?