vrijdag 11 april 2008

Eenvoudig Nederlands

Ik zag een mooi stukje in de Volkskrant van gisteren. Het was geschreven door Wessel Visser van Bureau Taal en ging over eenvoudig Nederlands. Ik citeer:

"(...) Veel mensen denken dat dat niet anders kan. Juridische taal is nou eenmaal moeilijk. Belastingwetten zijn gewoon ingewikkeld. En dokters gebruiken niet voor niets moeilijke woorden. Veel mensen denken dat het normaal is dat je van de overheid onbegrijpelijke brieven of folders krijgt. Maar dat is natuurlijk niet zo. Onbegrijpelijke communicatie is niet normaal! Onbegrijpelijke communicatie is heel raar. En ook niet nodig. Want je kunt alles zeggen of schrijven in eenvoudig Nederlands. Alles. Niets is zó moeilijk, dat je het niet in begrijpelijke taal kunt schrijven." (Volkskrant, 10 april 2008, pagina 10)

Klik hier en klik vervolgens op het eerste bericht onder "actueel" om het hele artikel te lezen. Er staan prachtige voorbeelden in, bijvoorbeeld hoe de grondwet eenvoudiger geschreven zou kunnen worden. Zeer verfrissend! Hulde aan het eenvoudige Nederlands.

1 opmerking:

Student zei

Het is zeker een verfrissend artikel! Gewoon zeggen waar het op staat :-)